יום רביעי, 24 אפריל 2024, 07:45  הפוך לדף הבית   הוסף למעודפים   שלח לחבר   RSS 

מהי אומנות הלחימה ג'ו-ג'וטסו

צילום: Christian B

שורשי הג'ו-ג'וטסו, ג'ו-ג'וטסו מודרני, ג'ו-ג'וטסו בעולם, ג'ו-ג'וטסו ביפאן


מאת: צוות חגורה שחורה
פורסם: 18/4/2010

אומנויות לחימה פותחו על ידי לוחמים כאמצעי הגנה ולחימה מול אויב, בעידן שלפני הנשק החם. ג'יוג'יסטו הוא שם כולל למגוון שיטות של אומנויות לחימה אשר פותחו ביפן מהעת העתיקה והגיעו לשיאן בתקופה הפיאודלית ביפאן של המאה השש עשרה. ג'יוג'יטסו הייתה שיטת לחימה ששימשה את הלוחמים הסמוראים באותם ימים, כאשר כלי הנשק היו חרבות ולוחמים עטו שריון. על תחילתה של אומנות הלחימה ג'יוג'יסטו, ניתן לקרוא בטקסטים עתיקים משנת 230 לפנה"ס שם מתוארים לפרטים קרבות בהם גברו המנצחים על יריביהם בעזרת שיטות המזכירות את ג'יוג'טסו שאנו מכירים גם היום. אלו העדויות העתיקות ביותר להימצאותה של תורת לחימה יפנית זו, מקור נוסף המדבר על אומנויות לחימה הוא "דברי הימים הרשמים של יפן", מן המאה השמינית לספירה.

שורשי הג'יוג'יסטו
שורשי שיטת ג'יוג'יטסו אינם ברורים, ולמרות שיש עדויות על הקמת בתי ספר ללימוד ג'יוג'יטסו, לא ידוע  על מקור יפני רשמי של הקמת שיטה זו. ג'יוג'יטסו היא מאותן אומנויות לחימה עתיקות שפותחו בימי קדם והועברו מאב לבן וממורה לתלמיד וכך נשמרו עד לעת החדשה. במאה השש עשרה ג'ו-ג'וטסו, מופיע כשיטה מאורגנת המהווה את חלק הארי מתוכנית החינוך של הלוחם היפני, הוא הסמוראי, וזאת בנוסף לשליטתו בכלי נשק. במאה השבע עשרה הוקמו בתי ספר ללימוד אומנויות לחימה. בזמן זה, התפתחו כמאה שבעים ותשע שיטות שונות של ג'ו-ג'וטסו, ואף יותר מזה.

ג'ו-ג'וטסו, מודרני
בתחילת המאה התשע עשרה, חלה ירידה משמעותית בשימוש בשיטת ג'יוג'יסטו, במקביל לדעיכתם של הסמוראים ושאר אומנויות לחימה. שיטת ג'יוג'טסו נשמרה על ידי מורים שהמשיכו ללמד אותה בסתר, אך היא לא הייתה בשימוש ולא עודכנה למרות התפתחות הטכנולוגיה של אמצעי הלחימה. את הג'יוג'יסטו החיה פרופסור ג'יגורו קאנו בסוף המאה התשע עשרה, על ידי איסוף שיטות של אומנויות לחימה לכדי הג'ודו כענף ספורט או תורת לחימה. ג'ו-ג'וטסו, המשיך לחיות ולהילמד גם מחוץ למסגרת לימודי הג'ודו אך הג'ודו הפכה עד מהרה לתורת הלחימה המתפתחת והפופולארית ביותר.

ג'ו-ג'וטסו, בעולם
תלמידיו של פרופסור קאנו שוטטו ברחבי העולם במטרה להפיץ את תורת הג'ודו וללמדה. תלמידו מאדה, שטייל ברחבי העולם והדגים את תורת הלחימה, השתקע לאחר שנים בברזיל והקים שם בית ספר ללימוד שיטתו. קרלוס גרייסי, שהיה תלמידו, לימד בבית הספר לג'יוג'יטסו עד שהחליף אותו אחיו היילו גרייסי. היילו גרייסי שהיה אדם קטן גוף, שכלל את שיטת ג'ו-ג'וטסו ופיתח טכניקות לחימה שנועדו לשמר את כוחותיו ולנצל את כוחות היריב. שיטת ג'ו-ג'וטסו ברזילאית היא קיום השיטה הפופולארית ביותר.

ג'יוג'טסו ביפאן

ג'יוג'טסו מודרני מתמקד בלוחמה אורבנית וטכניקות להגנה עצמית, שיטות עתיקות נזנחו ושונו בהתאם לרוח הזמן. הג'יוג'טסו היום משולב עם שיטות מודרניות כמו קראטה וג'ודו, והוא כולל התמודדות עם כלי נשק מודרניים.

כניסת משתמש
אימייל
סיסמא
שכחת סיסמא?